Yıkım Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Evraklar
Yıllar geçtikçe eskimekte olan ve güvenlik açısından riskli olan binalar, kentsel dönüşüm çerçevesinde olan yapılar ve yerine yeni yapı yapılmak amacıyla yıkılması gereken binalar bulunuyor. Yeni ve depreme daha dayanıklı yapıların oluşturulmasında, eski binaların yıkılması bir zorunluluk haline de geliyor. Yeni yapı projesinin hayata geçebilmesi için, var olan binanın yıkılması için yıkım ruhsatı almak gereklidir. Yeni projeye başlamadan önce eski, hasar görmüş, riskli ve kentsel dönüşüm kapsamına giren bina için yıkım ruhsatı, ilgili belediyelerden alınmalıdır. Binanın bulunduğu bölgedeki belediye tarafından verilecek olan yıkım ruhsatı, bina yıkım süreci ve planını daha denetlenebilir hale getirmektedir. Elbette ilgili belediye tarafından bazı evraklar istenecek ve yıkım ruhsatı için gerekli evrakları tamamlayarak başvuruyu gerçekleştirmeniz istenecektir. İstenen belgeler arasında, belediyelere göre farklılıklar olabilmektedir. Hanyap Proje ile yapılacak çalışmada, yıkım ruhsatı için gerekli belgeler ile dosya hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Yıkım projeleri için kapsamlı bir teknik çalışma, yıkım konusunda teknik bilgiye sahip kişiler tarafından yapılmalıdır. Belediyeye yıkım ruhsatı için başvuru yapmadan da bu çalışmanın hazır olması gerekir. Yıkım öncesinde de binada ikamet edenlerin, binayı boşalması gerekiyor.
Yıkım Ruhsatı İçin Başvurusunda İstenen Belgeler
Belediyelere bağlı olarak farklılık gösteriyor olsa da genel olarak yıkım ruhsatı başvurusunda istenebilecek belgeler şu şekildedir:
- Yıkım talebini bildiren dilekçe
- Yıkım yapılacak binanın tapusu
- İmardan alınan tapu kaydı
- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü/İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden alınması gereken risk ve muafiyet raporu
- Bina yıkımı için hazırlanan yıkım planı
- Yıkım yapılacak binanın boş olduğuna dair evraklar
- Emlak ve İstimlak Müdürlüğünden alınacak olan UAVT kodu
- İmar durumu belgesi
- Ödemesi yapılan yasal ücret makbuzları
- Yıkılacak binaya ait olan alt yapı aboneliklerinin kesildiğini gösterecek olan kesim belgeleri
- Yıkımı yapılacak olan binaya ait güncel fotoğraflar
Yıkım ruhsatı başvurusunun birinci aşamasında ilgili belediyeye belgeler verilirken, ikinci aşama olarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuru yapılmaktadır. Bu iki aşamalı başvuru esnasında, bina yıkımı için istenen evraklar farklılık gösterebiliyor. İkinci başvuru sırasında; yıkımdan sorumlu olacak olan yetkiliye ait taahhütname, yıkım sonrası ortaya çıkacak olan hafriyat için Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları Taşıma Belgesi, oda sicil kayıtları ve vergi levhası gibi belgeler de istenebiliyor. Ayrıca yıkılacak olan binanın boş olduğuna dair belgesinin mutlaka muhtarlık onaylı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Yıkım ruhsatı talebini bildirecek olan dilekçede; adres, ada ve parsel gibi bilgilere yer verilmesi gerekiyor. Yıkım yapılacak binanın, tarihi eser kategorisinde sayılmaması gerekiyor. Tarihi eser olan binaların yıkımı yapılamaz.
İskanı bulunmayan binalar için SGK yazısı düzenlenmesi ve laboratuvar onaylı bir firmanın asbest ölçü raporu almış olması da istenebilmektedir. Yıkım için gerekli olan sorumluluk taahhütnamesinin ve yıkım sözleşmesinin Noter onaylı olarak sunulması isteniyor. Verilecek olan taahhütname üzerinde, binanın yıkım çalışmasının ne zaman başlayacağı ne zaman bitmesinin planlandığı da açık olarak belirtilmelidir.
Yıkım ruhsatı için gerekli evraklar doyasına; Hafriyat, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarını Taşıma İzin Belgesi, altyapı aboneliklerinin ilişkili firmalardan kesildiğini gösteren belgeler, bina parsel sınırları dikkate alınarak yıkım için emniyet çalışmasının yapıldığı fotoğraflar konulmalıdır. Eksik evrak sebebi ile belediye tarafından bina yıkımına izin verilmeyecektir.
Yıkım Ruhsatı Geçerlilik Süresi
Gerekli olan evraklar ile müracaat yapıldıktan sonraki 6 iş günü içerisinde yıkım ruhsatı belediye tarafından oluşturulmaktadır. Bina yıkımı için ise bina yıkım ruhsatı düzenlendikten sonraki 60 günlük süre verilmektedir. Bu süre zarfında bina yıkım işleminin tamamlanmış olması gerekiyor. Binanın yıkılıp yıkılmadığı bu süre içerisinde belediye tarafından kontrol edilecek ve uygun görülen durumlarda ek olarak 30 gün daha zaman tanınabilecektir.
Hanyap Proje olarak bina yıkım ruhsatı alınması ve yıkım işlemlerinin tüm safhalarında danışmanlık ve diğer tüm hizmetleri vermekteyiz. Bize ulaşmak için whatsapp hattımızdan yazın.